Američka odjeća: seks, moć i strašno korporativno upravljanje

Američka odjeća: seks, moć i strašno korporativno upravljanje

2 Juli 2014 0 Von admin

Ažuriranje ove priče 29.9.2014.: American Apparel zapošljava novog privremenog izvršnog direktora

autora Gaela O’Briena

The Američka odjeća priča od trenutka postaje luđa.

Radnje koje je uprava tvrtke poduzela prije dva tjedna kako bi pokušala ukloniti osnivač Dov Charney budući da su ga predsjednik i izvršni direktor potaknuli da krene u protuofenzivu kako bi povratio kontrolu nad američkom odjećom. Radeći s investitorima u hedge fondove, Charney je posudio novac kako bi povećao svoje udjele u tvrtki na 43 posto i prijeti proxy borba. Ali ulagači u hedge fondove koji rade s Charneyem sada pregovaraju s upravom odborom koji ga je otpustio – i postoji mogućnost da bi se mogao imenovati novi upravljački tim koji ne uključuje Charneyja.

American Apparel_8705_Alyssa-Nude_Feature2Bez obzira na to je li Charney uspješan ili ne, rezultat njegovog dosadašnjeg vodstva je American Apparel kojeg karakteriziraju dva lica koja se međusobno suprotstavljaju. Kad se to dogodi, najgore lice na kraju nadjača najbolje. Maloprodajna tvrtka pokušava društveno odgovorne prakse – odjeću koja se reklamira kao etički proizvedena u Sjedinjenim Državama – završilo je pod oranjem odbojno ponašanje svog vođe, koji je seksualizirao radno mjesto kao mjesto za uhođenje za odnose zaposlenika zvane konsenzualni, ne obazirući se na razlike u dobi i moći.

Drama American Apparela ilustrira dva ključna problema: U tvrtkama u kojima postoji dominantni osnivač koji vodi tvrtku u skladu s ritmom vlastitog (ili njezinog) bubnja, kako praktična može biti ručno birana ploča kada je potrebno vladati u osnivač? I, kada etička pitanja isplivaju u poduzeće sa seksualno provokativnim imidžom marke, kako ručno odabrana ploča osigurava zauzimanje jasnog stava?

Charneyev odabrani odbor godinama ga je podržavao kroz nekoliko vrlo javnih tužbi zbog seksualnog uznemiravanja – ne čini se da vlada u njegovoj filozofiji da seksualno nabijeno radno mjesto potiče kreativnost; odobrila je tihu, internu istragu ove godine koja je otkrila primjere gdje su rekli da je Charney zloupotrijebio sredstva tvrtke i da nije spriječio objavljivanje golih fotografija bivšeg zaposlenika koji ga je nekoliko godina prije tužio za seksualno uznemiravanje.

Pet dana nakon što je svrgnut, navodeći da su ga neki dioničari htjeli vratiti kao vođu, Charney je naznačio u Podnošenje DIP-a da namjerava “žestoko osporiti” svoj prestanak, ostvariti utjecaj i sudjelovati u raspravama o tome kako se tvrtka vodi, uključujući sastav uprave, imovinu, kapitalizaciju, financijsko stanje, strateški plan i budućnost 16-godišnje tvrtke. Pretvorena u aktivist dioničar (povećavši svoj udio od 27 posto na sadašnjih 43 posto), Charney ima ugovor o zajmu s investicijskom tvrtkom Standardni general što mu je omogućilo da poveća svoje udjele u an uređenje gdje će Charney raditi zajedno s njima.

U obrambenom potezu prošlog tjedna, odbor je blokirao njegov zahtjev za a posebna skupština dioničara i usvojio jednogodišnji plan prava dioničara osmišljen kako bi spriječio Charneyja da preuzme kontrolu.

Da se ova drama odvijala na saslušanju o skrbništvu, i uprava i bivši izvršni direktor imali bi puno odgovora za to kako su zaštitili dobrobit tinejdžera. Iako uprava nije spomenula opadanje bogatstva American Apparela pod Charneyjevim vodstvom kao razlog za njegov otkaz, obojica dijele lošu evidenciju nadzora.

Iz fiducijarne perspektive, stečajni zatvaranje poziva pratili su tvrtku – dovodeći u pitanje Charneyevu strategiju da seks prodaje. Nedavna financijska slika bila je sumorna: a 2013. zabilježio gubitak od 106 milijuna dolara, kamatne stope na neke zajmove i do 20 posto, a do ovog proljeća i cijena dionice od 0,50 dolara po dionici, u odnosu na 15 dolara u 2007. Charney je optužen za mikroupravljanje, što pojačava probleme, kao i nepoštivanje pravila. Tvrtka je primala prijeteća pisma brisanje s popisa s njujorške burze 2010. godine i ranije ove godine osim ako je tvrtka u skladu sa standardima razmjene.

Sa stajališta ugleda, nedavni intervju s Allanom Mayerom, novim supredsjedavajućim odbora, naznačeno da je Charneyev ugled prouzročio probleme trgovcu u prikupljanju novca. Mayer je također rekao da je odbor već razgovarao s Charneyjem o njegovom ponašanju, ali njegove obrambene mjere štiteći se od odgovornosti, kao i nagodbe koje su se često događale prije nego što su činjenice slučaja bile evidentne, ograničile su teške informacije koje je odbor dobio. To je već rano trebalo podići crvenu zastavu kako bi odbor zadržao neovisnu treću stranu koja će identificirati najbolje prakse za ponašanje vodstva kako bi Charneyja smatrala odgovornim kako bi se izbjegla ranjivost na seksualno uznemiravanje ili druge optužbe za nedolično ponašanje. Odgovornost javnog poduzeća prema dioničarima, kupcima i društvu nadilazi lojalnost svakom pojedincu kada se granice pređu.

Ne postoji kompromis između etičke izrade proizvoda, a zatim nepoštovanja ili ponašanja seksualnog grabežljivca na radnom mjestu. Budući da ga je osnivač ručno odabrao za rad u odboru, tvrdi da radi zaštite svih zainteresiranih (uključujući osnivača i dioničare) postoji proces kako se osnivač može smatrati odgovornim ako ponašanje ili radnje ugrožavaju ugled, kulturu ili financijsku dobrobit društvo. Jedna je stvar prekršiti pravila društvenih medija i oglašavanja kako bi se stvorio seksualno provokativan brand. Drugo je dopustiti osnivaču da nekažnjeno piše svoja vlastita pravila kako bi vodio tvrtku s partijskom osobom „zločestog dečka“ koja stvara dramu na radnom mjestu, nepoželjno ponašanje i neprijateljsko radno okruženje koje dovodi tvrtku u opasnost.

Pitao sam Thomasa Whitea, Conrada N. Hiltona, profesora poslovne etike na Sveučilištu Loyola Marymount za njegovo mišljenje o tome gdje se American Apparel nalazi.

“American Apparel sideshow je jednostavno najnoviji primjer toksične kombinacije ‚zvijezda CEO-a‘ i pristalih odbora,” rekao je White. “Igrajući se tuđim novcem i ugrožavajući dobrobit zaposlenika i kupaca, ove tvrtke na kraju djeluju više kao dječja igrališta nego ozbiljne profesionalne organizacije.

Nažalost, ovo je još jedan podsjetnik da, u oštroj suprotnosti s nadom da bi korporacije trebale biti snaga dobra u društvu – bilo da govorimo o šteti okolišu, seksualnom uznemiravanju, zadiranju u privatnost kupaca ili nametanju osobnih vrijednosti zaposlenicima – previše Ispostavilo se da su tvrtke najregresivnije institucije u Sjedinjenim Državama.”

Napomena: Ovaj je članak ažuriran u odnosu na izvornik kako bi odražavao nove informacije u vezi s uvjetima odnosa Dova Charneyja s investicijskom tvrtkom Standard General.

Gael O'Brien_2012_CropGael O’Brien, kolumnist časopisa Business Ethics Magazine, konzultant je, izvršni trener i voditelj usredotočen na izgradnju vodstva, povjerenja i ugleda. Ona objavljuje Tjedan u Ethijucs i kolumnist je The Ethics Coach za Entrepreneur Magazine.

Objavite na Twitteru