Globalni klimatski sporazum u pripremi?

Globalni klimatski sporazum u pripremi?

29 April 2015 0 Von admin

EarthTalk®
Od urednika časopisa E – The Environmental Magazine

Dragi EarthTalk: Kakvi su izgledi za postizanje međunarodnog sporazuma o značajnom obuzdavanju emisija ugljika na predstojećim pregovorima o klimi u Parizu krajem 2015.? – Jason Cervantes, Los Angeles, CA

Eiffelov toranj na Trocadéru u Parizu, Francuska.  Zasluge: Sathish J, FlickrCCSve će oči biti uprte u Pariz idućeg prosinca kada se klimatski delegati iz cijelog svijeta okupe na 21. godišnjem zasjedanju Konferencije stranaka (COP21) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) iz 1992. godine. Postizanje njihovog cilja – pravno obvezujućeg i univerzalnog sporazuma kojim se ograničava emisija ugljika kako bi se globalno zagrijavanje zadržalo ispod dva Celzijeva stupnja – do sada je bilo nedostižno, ali ekolozi ostaju optimistični da bi 21 mogao biti njihov sretan broj.

„Očekujem da će se pregovarači dogovoriti o međunarodnom klimatskom paktu u Parizu“, kaže Jennifer Morgan, globalna direktorica programa za klimu Svjetski institut za resurse, neprofitni think tank orijentiran na održivost. “Ovaj prvi istinski globalni klimatski sporazum utjelovit će novi oblik međunarodne suradnje koji može staviti svijet na put niskougljičnog gospodarstva.”

Morgan je i dalje optimističan ne samo zato što ulaganja u čistu tehnologiju rastu diljem svijeta, a troškovi proizvodnje za obnovljive izvore energije poput solarnog pada, već i zato što najveći svjetski emiteri, SAD, Kina i Indija, već preuzimaju neviđene klimatske obveze. „Sve ovo šalje pozitivan zamah u pregovore o klimi u Parizu“, dodaje ona.

U međuvremenu, Jamie Henn, direktor strategije i komunikacija za neprofitnu organizaciju 350.org, slaže se da izgledi za neku vrstu posla izgledaju dobro, ali se pita „hoće li to zapravo značajno smanjiti emisije“. Objašnjava da neke zemlje, na čelu sa SAD-om, pokušavaju transformirati klimatski sporazum iz pravno obvezujućeg dokumenta koji nalaže smanjenje emisija u labavije pristup “obvezi i reviziji”, pri čemu zemlje dobrovoljno nude vlastita smanjenja emisija i financijske obveze.

“To olakšava postizanje dogovora, ali nije jasno hoće li se obveze doista zbrojiti”, kaže Henn. “Za sada to nije obećavajuće.” Dodaje da je nekoliko zemalja iznijelo nužne vrste hrabrih obveza, dok se druge, poput Kanade sa svojim vađenjem katranskog pijeska, razmeću međunarodnim konsenzusom i agresivno proširuju razvoj fosilnih goriva.

S obzirom na ovu političku stvarnost, Henn smatra da je malo vjerojatno da će bilo kakav dogovor sklopljen u Parizu „spasiti klimu“, ali bi ipak mogao poslati snažan signal političarima, investitorima i javnosti da se doba fosilnih goriva bliži kraju. „To bi bio koristan razvoj događaja, nešto što bi moglo dovesti do velikih pomaka u tokovima ulaganja i donošenju odluka na nacionalnoj razini“, izvještava.

Henn vjeruje da, iako industrija fosilnih goriva možda još uvijek „zahvaća“ ovdje u SAD-u, klimatski pokret napreduje. On navodi kampanju prodaje fosilnih goriva i mobilizacije kao što je People’s Climate March u rujnu 2014., gdje je više od 400.000 ljudi izašlo na ulice New Yorka pozivajući na smanjenje emisija, kao pokazatelje da bi promjena konačno mogla biti u tijeku.

„Borba za budućnost bez fosila nastavit će se bez obzira na to je li Pariz uspjeh ili ne“, zaključuje Henn. “Razgovori su samo još jedna stanica na putu do 100 posto obnovljive budućnosti.”

EarthTalk® proizvode Doug Moss & Roddy Scheer i registrirani je zaštitni znak Earth Action Network Inc. Pregledajte prošle stupce na: www.earthtalk.org. Ili nam pošaljite svoje pitanje e-poštom: earthtalk@emagazine.com.

Objavite na Twitteru