Kako zaposliti i zadržati fleksibilne radnike?

Kako zaposliti i zadržati fleksibilne radnike?

9 November 2021 0 Von admin

Od izbijanja pandemije, bili smo preplavljeni istraživanjem, člancima, vijestima, raspravama i sadržajem svih vrsta oko dramatične promjene u svijetu rada.

I evo još jednog za vas.

Ali možda s idejom koja je pomalo suprotna.

Čuli smo mnogo o velikom porastu potražnje za fleksibilnim radom s LinkedInom izvještavanje povećanje od 60% u pretraživanjima za ‚rad na daljinu‘ i rast od 189% u prijavama za te pozicije.

A pružanje mogućnosti fleksibilnog rada čini se ključnim ne samo za regrutiranje talenata, već i za njegovo zadržavanje.

74% zaposlenih rekli su da bi bilo manje vjerojatno da će napustiti tvrtku ako im se pruži prilika da rade na daljinu.

Dakle, samo ponudite fleksibilan rad i svi vaši problemi s akvizicijom i zadržavanjem talenata će biti riješeni, zar ne?

Naravno da znate da nije tako jednostavno.

Dakle, iako naslovi glase da fleksibilan rad povećava lojalnost zaposlenika, ono što je ispod naslova može biti razlika između toga hoće li zaposlenik odlučiti ostati ili otići.

Ključno je kako se upravlja tim fleksibilnim radom.

Samo zato što tim nije fizički na okupu od 9 do 5 od ponedjeljka do petka, ne znači da je kultura tvrtke napuštena. Pogotovo otkako 77% tražitelja posla razmatraju kulturu tvrtke prije prijave, a gotovo dvije trećine zaposlenika navodi kulturu među glavnim razlozima za ostanak na poslu.

Dakle, iako je zadovoljenje te potražnje za fleksibilnim radom neophodno, ne može se ponuditi izolirano. Razmišljajte o tome više kao o strategiji regrutiranja i zadržavanja talenata. Ovdje prolazimo kroz komponente koje mogu činiti tu strategiju.

Osigurajte jaku komunikacijsku liniju

To je očito, znamo. Ali to ga ne čini manje ključnim. Daljinski znači više se ne možete obratiti kolegi i odmah dobiti odgovor. Čekanje na odgovor ili ga čak i neprimanje može biti frustrirajuće i usporiti napredak.

To ne znači da treba očekivati ​​trenutne odgovore kada radite na daljinu. Pad rada kod kuće za neke je bilo očekivanje da budu dostupni i odgovorni 24 sata dnevno. To, naravno, nije ono što mi predlažemo.

Ono što kažemo jest da bi trebalo postojati mnogo prilika za zaposlenike da se obrate i dobiju odgovor. Dakle, to bi moglo biti korištenje platforme za upravljanje projektima, postavljanje WhatsApp grupe i tjedni sastanci tima.

Nemojte odustati od procesa učlanjenja

Zapošljavanje na daljinu ima mnogo prepreka. Jedan od njih prikazuje konopce novim regrutima. Ali taj prvi dojam je ključan. Raspored postavljen na 2 tjedna koji se proteže kroz projekte, platforme i susrete i pozdrave daje vam strukturu, plus povjerenje da je sve važno pokriveno.

Ako je osobni sastanak dostupna opcija, prihvatite je. Čak i ako je to samo jedan dan, taj fizički sastanak može napraviti veliku razliku za novog zaposlenika. Ako to nije opcija, uvijek postoji pouzdano zumiranje i dijeljenje zaslona.

Proslavite uspjeh zaposlenika

Kada je zaposlenik obavio sjajan posao, otišao iznad i dalje ili savladao novu vještinu, lako je reći dobro obavljeno kada prođete pored njega u uredu.

Na daljinu je potrebno malo više vremena i svjesnog truda. Ali samo malo. A ta mala količina dodatnog truda može uvelike ići. Stoga svakako pošaljite tu e-poruku ili objavite tu objavu na društvenim mrežama kako biste pokazali svoju zahvalnost.

Usvojite politiku virtualnih otvorenih vrata

Politika otvorenih vrata često se koristi kao način poticanja učinkovite komunikacije, iskazivanja međusobnog poštovanja i izgradnje odnosa. I samo zato što više nemate fizička vrata između sebe i svojih zaposlenika, ne znači da se taj osjećaj pristupačnosti mora izgubiti.

Pobrinite se da vaši zaposlenici znaju da ste dostupni na kraju telefona, podijelite svoj kalendar ili dodajte Zoom vezu u svoj potpis e-pošte koja omogućuje jednostavno rezerviranje nadoknade.

Napravite virtualni hladnjak za vodu

Svi znamo kliše, uredski radnici se okupljaju oko hladnjaka za vodu kako bi razgovarali o svojim životima izvan posla. Opće uredsko čavrljanje bilo je način na koji kolege grade prijateljstva. Biti u istoj prostoriji s nekim cijeli dan značilo je da razgovor neće biti samo o poslu, već s lakoćom možete započeti spontani razgovor s nekim.

Stoga, budući da fleksibilan rad može značiti raznolikije rasporede, postoji rizik da se razgovor između kolega odvija samo kada je potrebno razgovarati o zadacima. Izgubljena je spontanost, a time i prilika da se upoznamo.

Ali to ne mora biti tako. Dogovorite Microsoft Teams ili Zoom pozive da kolege razgovaraju o bilo čemu osim o poslu. Možete uključiti aktivnosti i igre ili ih jednostavno zadržati kao priliku za samo razgovor.

Dogovorite susrete

Zašto ne biste otišli korak dalje od virtualnog hladnjaka vode i organizirali osobna druženja? Timski ručkovi ili dani u gostima mogu biti pravi poticaj za moral i pružiti vam svu priliku za stvaranje stvarnih veza koje mogu dovesti do većeg ulaganja vašeg tima.

Pomoć pri postavljanju doma

Željeti i moći raditi od kuće dvije su različite stvari. Zato je važno podržati svoje zaposlenike u postavljanju kućnog ureda. Pobrinite se da imaju svu opremu koja im je potrebna za udoban i učinkovit rad, poput prijenosnog računala, stola, stolice i telefona. A ako ne, ponudite pomoć.

Ponudite naknadu za troškove

Obično se čaj i kava toče kada ste u uredu. Kuhalo za vodu, vrećice za kavu i čaj osnovni su uredski predmeti, a bez njih bi vjerojatno izazvali isto uzbuđenje kao i ured bez, recimo, računala.

Ali kada radite od kuće, više ne dobivate bonus za besplatnu kavu i čaj. A opet, zašto ne bi? Ponuda male naknade za troškove za članove tima daje im mogućnost rada iz kafića, na taj način i dalje dobivaju piće i imaju koristi od promjene scene.

Provjerite znači li daljinski i fleksibilan

Samo zato što tvrtka nudi rad na daljinu, ne znači da je fleksibilnost zajamčena. Direktori se mogu bojati gubitka kontrole i produktivnosti kada njihovi zaposlenici rade od kuće, što dovodi do mikroupravljanja.

Veliki razlog zašto mnogi žele mogućnost rada na daljinu je taj što žele fleksibilnost. Žele biti u mogućnosti raditi kada su najproduktivniji, pokupiti svoju djecu, oprati pranje u pauzi za ručak i početi ranije da bi ranije završili. Pobrinite se da vaš oblik rada na daljinu uključuje ovu temeljnu fleksibilnost.

Da sumiramo

Ljudi žele fleksibilan rad. To je činjenica. Ali to ne znači da žele biti ostavljeni sami (ionako ne cijelo vrijeme). Samo nudenje fleksibilnog rada neće vam osvojiti vrhunski talent i osigurati da ga zadržite. Ono što dolazi s fleksibilnim radom je ono što se računa. Komunikacija, povećana sloboda, šansa za povezivanje i stalna podrška, to je ono što čini razliku.

Autor Amy Nelson, komercijalni direktor u Nelson Recruitment Services.