Oakland Athletics Najnoviji tim iz Major League rješava tužbu zbog kršenja plaće

Oakland Athletics Najnoviji tim iz Major League rješava tužbu zbog kršenja plaće

4 September 2014 0 Von admin

autora Myron Levin
Pošteno upozorenje

Treći tim Major League Baseballa — Oakland Athletics — pristao je isplatiti zaostale plaće i odštetu skupini sadašnjih i bivših zaposlenika kako bi riješio tužbe vlade da su bili nezakonito nedovoljno plaćeni.

Fotografija Boba Jamesa putem FlickraU nagodbi s američkim Ministarstvom rada, Athletics je pristao platiti 266.358 dolara za 86 zaposlenika. Među njima je bilo i radnika u klubovima za koje su radnici rekli da su plaćeni 70 dolara u danima utakmice, bez obzira na to koliko su sati radili, ponekad su im plaće padale ispod federalnog minimuma od 7,25 dolara po satu. Drugi su bili pripravnici koji su primali stipendije manje od minimalne plaće, prema Jasonu Surbeyu, glasnogovorniku Odjela za plaće i satove Ministarstva rada.

Bob Rose, direktor za odnose s javnošću Atletike, rekao je u e-poruci da je klub „zadovoljan što se stvar može brzo i neformalno riješiti s DOL-om (Odjel za rad) na zadovoljstvo obje strane.“

David Weil, voditelj Odjela za plaće i sate, rekao je u pripremljenoj izjavi da mu je drago „što smo mogli pomoći da radnici dobiju ono što zaslužuju – poštenu plaću za pošteno radno vrijeme.“

Nagodba plaća četvrta je s visokoligaškim klubovima u prošloj godini.

Kako javlja FairWarning, Miami Marlins i San Francisco Giants također su isplatili zaostale plaće i odštetu kako bi se riješile istrage o plaćama i satu.

Marlinovi su ranije ove godine platili 288.290 dolara za 39 zaposlenika. Giantsi su riješili par slučajeva plaća 2013. i 2014. – za 544.715 dolara i 220.793 dolara, respektivno.

Prema podacima Ministarstva rada, tri prethodne nagodbe i posljednja s 277 zaposlenika A donijele su ukupno 1.320.156 dolara – otprilike jednu trećinu trenutne plaće prosječni prvoligaš.

Još jedan visokoligaški klub – Baltimore Orioles – također je predmet istrage o plaćama, ali taj slučaj još nije zaključen.

Dok najviše pažnje privlače plaće igrača Major lige koje bodu oči, u timovima velikih lige ima i mnogo slabo plaćenih radnika. Mnogi od onih koji su pogođeni ispitivanjem plaća bili su radnici u klupskim kućama koji su obično dobivali dnevnu cijenu za pružanje usluga timskim igračima kao što su čišćenje i priprema svlačionica. S dugim radnim vremenom u dane utakmica, njihova je plaća ponekad padala ispod saveznog minimuma i nisu primali plaću od pola sata nakon što su radili više od 40 sati u tjednu, kako to nalaže savezni zakon. Ispitivanja plaća ne uzimaju u obzir napojnice koje radnici mogu dobiti za takve stvari kao što su obavljanje zadataka za igrače.

Drugi su bili administrativni radnici ili pripravnici koji su primali skromne stipendije. Međutim, budući da su radili u područjima kao što su bejzbol operacije i prodaja ulaznica, službenici za rad rekli su da su i oni bili obuhvaćeni pravilima o minimalnoj plaći i prekovremenom radu.

Stažiranje koje pruža malu ili nikakvu plaću uobičajeno je u glamuroznim industrijama poput medija, zabave i sporta, izazivajući kontroverze i privatne parnice, zajedno s državnim istragama. Prema smjernicama Odjela za rad, pripravnički staž koji ne plaća minimalnu plaću prikladan je samo ako je osmišljen za obrazovanje pripravnika, a ne za dobrobit poslodavaca ili raseljavanje redovnih radnika.

U dopis prošlog rujna, ured povjerenika za bejzbol pozvao je predsjednike i vrhunske odvjetnike 30 klubova Glavne lige da preispitaju svoje poslovanje kako bi osigurali usklađenost sa standardima plaća. Ministarstvo rada vjeruje da su upitne prakse plaćanja „endemske za našu industriju“, stoji u dopisu, koji je FairWarning dobio prema Zakonu o slobodi informacija.

S nešto više od 1000 istražitelja koji nadgledaju oko 7,3 milijuna američkih radnih mjesta, dužnosnici Wage and Hour jasno su dali do znanja da bi radije dobili dobrovoljno poštivanje pravila nego da istražuju sve klubove velike lige. U studenom prošle godine održali su brifing o federalnim standardima plaća za rukovodioce timova u Orlandu.

fotografija: Bob James preko Flickra

pošteno upozorenje (www.fairwarning.org) je novinska organizacija sa sjedištem u Los Angelesu usredotočena na pitanja zdravlja, sigurnosti i okoliša te srodne teme o odgovornosti vlade i poslovanja.

Objavite na Twitteru