Ponovljeni fokus na kandidate na tržištu koje se stalno mijenja

Ponovljeni fokus na kandidate na tržištu koje se stalno mijenja

10 November 2021 0 Von admin

Promjene su u tijeku u svijetu rada. Nalazimo se usred koncentriranog pomaka s tržišta rada vođenog klijentima na tržište rada koje vodi kandidate, što znači da regruteri i HR timovi moraju usvojiti novi stav kada je u pitanju pronalaženje talenata.

Ogroman potres pandemije koronavirusa znači da su kandidati vrlo traženi. Međutim, mnoge tvrtke bore se s pronalaženjem pravih ljudi jer je izbor odgovarajućih kandidata oskudan. Kako bi se povećao izazov, budući zaposlenici također imaju osvježeni skup očekivanja u vezi s hibridnijim pristupom radu u ovom ultra digitalnom dobu.

Kao takvo, uspostavljanje ravnoteže između zapošljavanja najboljih talenata za posao uz brzo ispunjavanje hitnih potreba poduzeća za osobljem postaje izazov, osobito kada se želi održati poželjna razina zadržavanja osoblja. Možda strategije zapošljavanja trebaju preispitati kako se svijet mijenja?

Upečatljiv skup statističkih podataka

Najnoviji podaci Reeda i istraživanje ‚UK Report on Jobs‘ koje su proveli KPMG i REC pokazuju kako su najnovija karantena i daljnje ponovno otvaranje britanskog gospodarstva utjecali na zapošljavanje:

  • Stalni položaji ostvarile rekordan rast
  • Preokret u privremeni obračuni najbrži je u posljednjih šest godina
  • Svibanj 2021. bio je Reedov najbolji mjesec za oglasi za posao od prije financijskog kraha 2008
  • The potražnja za radnicima rastao je najbržim tempom u više od 23 godine
  • The opskrba stalnog i privremenog osoblja padao najbržim stopama dosad.

Međutim, iako ovi rezultati mogu biti dobra vijest za tražitelje posla, oni predstavljaju nove izazove za regrutere koji žele pomoći tvrtkama u zapošljavanju, budući da nagli porast potražnje dovodi u fokus nedostatak radne snage i vještina koji je već postojao u Ujedinjenom Kraljevstvu.

S obzirom da ukupna dostupnost kandidata opada najbržim tempom od svibnja 2017., regruteri i HR timovi sada moraju odabrati vrhunske talente iz skupine koja se brzo smanjuje. Osim toga, i početne plaće i privremene plaće rastu velikom brzinom. Zajedno s rastućom željom za fleksibilnošću i hibridnijim pristupom radu, tvrtke su pod većim pritiskom nego ikad da ispune sve veća očekivanja kandidata ako žele privući i zadržati najbolje osoblje.

Iskorištavanje prilike

Prijelaz s tržišta vođenog klijentima na tržište vođeno kandidatima znači da regruteri moraju prilagoditi svoj pristup pronalaženju novih talenata ciljajući pasivne kandidate. Kada potražnja nadmašuje ponudu, brzina je bitna, a konzultanti se moraju brzo kretati ako žele pronaći najbolje kandidate za svoje klijente.

Kao regruteru, vrhunski talenti rijetko će vam pasti u krilo – osobito na vrlo konkurentnom tržištu rada. Osim toga, samo zato što netko aktivno ne traži novu ulogu ne znači da nije otvoren za raspravu i učenje o novim prilikama. Stoga je bitno proaktivno tražiti kandidate koji su već zaposleni i doprijeti do njih kako bi zahvatili njihov interes za slobodna radna mjesta.

Pronalaženje pasivnih kandidata, umjesto čekanja da dođu k vama, dosljedno je postizalo vrlo učinkovite stope uspješnosti zapošljavanja, s tim da su se kandidati dobiveni na ovaj način pokazali više nego dvostruko učinkovitijima od nezavisnih kandidata.

Kako bi ova strategija bila učinkovita, regruteri i HR timovi moraju na najbolji način iskoristiti digitalne resurse koji su im na raspolaganju — kao i svoju profesionalnu mrežu. Na primjer, na društvenim mrežama postoji mnoštvo kandidata za financije i računovodstvo, a platforme poput LinkedIna idealne su za ‚traženje glave‘ kvalificiranih i visokorazvijenih talenata.

Zakoračite u digitalno doba

Zapošljavanje je konkurentnije nego ikad prije. A sada kada tržište sve više pokreću kandidati i njihove želje, poslodavac (i, zauzvrat, njihov stručnjak za zapošljavanje) treba se istaknuti i impresionirati.

Kandidati su počeli očekivati ​​više od potencijalnih poslodavaca, i to ne samo u smislu značajnih paketa plaća i programa obuke – iako je i to važno uzeti u obzir. Nakon više od godinu dana rada od kuće, mnogi su počeli uživati ​​u fleksibilnijem načinu rada i očekuju da će ga tvrtke ponuditi kao prednost. Zapravo, nedavno istraživanje koje je proveo Barnett Waddingham pokazalo je da je 34% radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu reklo da bi dali otkaz na sadašnjem položaju ako im poslodavac ne ponudi fleksibilne mogućnosti rada.

U klimi u kojoj se nezadovoljnom osoblju može pristupiti – ili tražiti – alternativno zaposlenje, zadržavanje zaposlenika također je važnije nego ikad. Prednosti poput fleksibilnog rada mogu uvelike poboljšati produktivnost i zadovoljstvo poslom, što znači da je vjerojatnije da će osoblje ostati u tvrtki.

Zadržavanje novih zaposlenika započinje procesom zapošljavanja. Proces mora biti prilagođen novom pogonu zaposlenika za više udaljeno i digitalizirano iskustvo uz osiguravanje jasne i dosljedne komunikacije. Da bi to učinili, zaposlenici moraju maksimalno iskoristiti obilje dostupnih digitalnih platformi, koristeći ih u kombinaciji s konvencionalnijim praksama zapošljavanja kako bi pružili najjednostavnije moguće iskustvo zapošljavanja i uključivanja.

Od Julie Mott, generalne direktorice u Howett Thorpe. Julie je vrlo cijenjena osoba s dobrim vezama za zapošljavanje s više od 20 godina iskustva u industriji koja se stalno mijenja.