Želite zaposliti u Q4?  Dodirnite pasivno tržište i razvijte mišiće za zapošljavanje

Želite zaposliti u Q4? Dodirnite pasivno tržište i razvijte mišiće za zapošljavanje

8 November 2021 0 Von admin

Suprotno popularnom narativu – ovo nisu “luda vremena”. To sugerira da će se stvari na kraju vratiti u normalu – što je daleko od istine. Realnost je da su ovo “nova vremena” i poslodavci koji se bore da zaposle i zadrže talente moraju se tome prilagoditi.

Poslušajte: U detaljnoj analizi Velike ostavke ranije u rujnu, istaknuo je Business Insider da će u rujnu biti još značajniji podaci kada budu objavljeni brojevi za mjesec. Oni pišu da će ponovno pojavljivanje COVID-19 pod krinkom Delte u kombinaciji s nedostatkom dostupne skrbi za djecu kako se djeca vraćaju u školu povećati stope prestanka pušenja.

Dodajte tome a novo izvješće Manpowera otkrivši da 59% američkih tvrtki planira dodati na platni spisak u posljednjem tromjesečju 2021. Ne popunjavanje. Ne ponovno zaposliti. Dodaj na platni spisak. To sugerira ekonomski zdravija vremena, ali sa stopama napuštanja poslova i otvaranjem radnih mjesta koja su već na razinama neviđenim u dva desetljeća, četvrto tromjesečje 2021. vidjet će još više izazova za regrute.

Jesu li regruteri nervozni? Kladite se da jesu, a GetApp anketa to potvrđuje: 56% regrutera strah da imaju slobodna radna mjesta koja nikada neće moći popuniti.

Poslodavci su u hitnom trenutku. Nemaju vremena pontificirati „zašto“ svih ovih stvari. Moraju ispuniti uloge – i to brzo.

Pravila angažmana su se promijenila

U konačnici, ovi brojevi pokazuju da se tradicionalni proces zapošljavanja više ne primjenjuje na današnji radni svijet. Pravila angažmana su se promijenila – dapače, evoluirala – i pametno razmišljajući zapošljavači i poslodavci dobro bi bili da budu ispred ovih promjena. Ono što je inače ludnica za zapošljavanjem u četvrtom kvartalu bit će čudno i drugačije ovaj put.

Stoga je važno pogledati što je trenutno važno potencijalnim kandidatima za posao. Početkom ljeta, voditelj tehnologije zapošljavanja Workable anketirao je 1250 radnika u SAD-u i Velikoj Britaniji kako bi otkrio što im je najvažnije u poslu. Rezultirajuća anketa Velikog nezadovoljstva izvješćuje – jedan za SAD, i jedan za Veliku Britaniju – utvrditi da se usred svih nalaza o plaćama i drugim temama zapošljavanja doista ističu dvije teme: veliki broj pasivnih kandidata među onima koji su otvoreni za nova radna mjesta i visoka vrijednost fleksibilnih rasporeda za mnoge zaposlenike i tražitelje posla.

Pasivni kandidati

Krenimo od pasivnih kandidata. U istraživanju je Workable otkrio da je u SAD-u 70,7% radnika koji ispunjavaju uvjete otvoreno za ideju novog posla – s 37,3% pasivno otvoreno za nove mogućnosti. U Velikoj Britaniji te su brojke još veće – 75,6% otvoreno je za nove mogućnosti, a 45,1% pasivno je otvoreno za novi posao.

Dakle, ne radi se samo o postavljanju oglasa za posao i gledanju kako se prijave pristižu. Workable’s Hiring Pulse za rujan 2021. identificirao je oštar trend pada broja kandidata po zapošljavanju sve do kraja srpnja – tako da se regruteri moraju malo više potruditi da iskorijeniti te vrijedne kandidate.

Dio toga mogla bi biti potreba za boljim marketingom za zapošljavanje, ali to također znači da će regruteri morati aktivno prikupljati kandidate hladnim pozivima i e-porukama. Zašto? Više od polovice onih koji su otvoreni za nove uloge pasivni su kandidati. To je nevjerojatan resurs koji vrijedi iskoristiti.

Dok pasivni kandidati ne traže aktivno novi posao, oni su otvoreni za razgovor s vama o novoj prilici. Napravit će veliki pomak u karijeri ako im to odgovara.

Druga stvar je da su to ljudi koji nisu odustali. Možda ih je zapravo lakše zaposliti nego one koji su u potpunosti napustili radnu snagu.

To je prilično dobra prilika za regrutere koji žele pridobiti nove talente u svoju organizaciju.

Fleksibilni rasporedi

Prijeđimo na drugu temu koja dominira svijetom zapošljavanja: fleksibilan rad. Ali nemojte upasti u zamku da ga shvatite kao jedan entitet. Postoje dva vrlo različita aspekta fleksibilnog rada: rad na daljinu i fleksibilni rasporedi.

Podaci u izvješću o Velikom nezadovoljstvu pokazuju zašto je ova razlika važna: 31,6% u SAD-u i 25,3% u Ujedinjenom Kraljevstvu reklo je da njihov posao uopće ne može raditi na daljinu. To je u usporedbi sa samo 19,4% odnosno 14,6% jer ne mogu realno raditi po fleksibilnom rasporedu – znatno manji brojevi.

Broj onih koji misle da se njihov posao može obavljati po fleksibilnom rasporedu znatno je veći – 57,1% u SAD-u i 53,8% u Ujedinjenom Kraljevstvu glasovalo je 4 ili 5 na skali od 1 do 5 u smislu koliko lako mogu raditi fleksibilno radno vrijeme (1=nemalo, 5=potpuno).

Osim toga, 58,2% radnika u SAD-u i 57,7% radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu smatra da im je fleksibilan raspored rada vrlo važan. Opet, ove brojke su znatno veće od važnosti koja se pridaje radu na daljinu.

Pitali smo i zašto su radnicima važni fleksibilni rasporedi. Više od polovice u obje zemlje – 55,8% radnika u SAD-u i 57,3% radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu – kaže da fleksibilni raspored olakšava balansiranje osobnih i profesionalnih prioriteta. U srži ovoga, naravno, je održavanje vaših osobnih životnih obaveza, kao što je biti uz svoje voljene.

Što to znači za regrute i poslodavce? Ako nudite fleksibilne rasporede na svom radnom mjestu, pomažete svojim zaposlenicima da integriraju svoj dom i posao, umjesto da ih prisiljavate da pronađu ravnotežu između to dvoje. To može biti snažan atraktor za vaše poslovanje.

Prevladajte te izazove zapošljavanja

Ovo, naravno, nisu rješenja za sve i kraj svih. Ima još puno toga. No, kao što je već spomenuto, poslodavci moraju brzo djelovati ako žele privući nove kandidate za posao.

Aktivno pronalaženje pasivnih kandidata i izgradnja politika fleksibilnog rasporeda rada mogu pomoći u ispunjavanju tih ključnih uloga dok krenete u tradicionalnu sezonu zapošljavanja u četvrtom tromjesečju.

Vremena su se promijenila – i možda ćete morati biti na vama da se tome prilagodite.

Keith MacKenzie je voditelj strategije sadržaja u Obradiv, tvrtka koja se bavi softverom za zapošljavanje, i autor je izvješća o anketi Velikog nezadovoljstva koja su objavljena u rujnu 2021.